Парламентът отложи с половин година влизането в сила на Закона за

...
Парламентът отложи с половин година влизането в сила на Закона за
Коментари Харесай

Законът за социалните услуги се отлага за лятото

Парламентът отложи с половин година влизането в действие на Закона за обществените услуги. Предложението, импортирано от  " Обединени патриоти ", бе признато с две гласувания в един и същи ден. За "  бяха 143-ма депутати, четирима гласуваха „ срещу “, а двама се въздържаха. 

Законът трябваше да влезе в действие още от 1 януари следващата година, само че някои текстове в него провокираха огромно публично неодобрение. Сега депутатите одобриха, че е по-добре да се организира необятна социална полемика в идващите месеци и след изчистване на разногласията законът да зааботи от 1 юли 2020 г. 

Александър Сиди от " Обединени патриоти "  обясни, че идеята на отлагането е да бъдат направени корекции по противоречивите текстове.

Светлана Ангелова от ГЕРБ (тя е зам.-председател на обществената комисия в парламента) не отхвърли, че има боязън в обществото. Създава се непотребна неуравновесеност, счита тя. Настаняването на дете отвън фамилията е последна мярка и единствено в случаите на опасност на живота и здравето му със правосъдно предписание, акцентира Ангелова.Тя стимулира изработването на Закона за обществените услуги с нуждата от профилирана законодателна уредба в тази област, от по-строг надзор на обществените услуги. 

Шумът към закона бе съпроводен с недобро схващане на духа му и провокира митинги - също както се случи и със разногласията към Истанбулската спогодба. Патриотите доляха масло в огъня на публичните страхове, като оповестиха, че новата уредба на обществените услуги води промени в Закона за протекция на детето и в Семейния кодекс, които „ слагат основателни въпроси, свързани с устоите на фамилията и неговата роля при развъждането на децата “.

Според дребния ръководещ сътрудник на ГЕРБ " законът в сегашния вид дава опция за пояснение на избрани правила в светлина, която опонира на обичайните полезности и визиите за действието и смисъла на фамилията като съществена единица на обществото ".

Новият социален министър Деница Сачева организира серия съвещания с всички парламентарни групи по тематиката, само че очевидно това не е помогнало.
От Българска социалистическа партия укориха ръководещите в неглижиране на публичното неодобрение и в нечуваемост. Може би същинската причина за отлагането е друга -  че социалното министерство не е готово с нужната подзаконова нормативна база, счита Кристиан Вигенин.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР